Mihaela Bilic demontează mitul că „antrenamentul” crește rezistența organismului la alcool. Care e, de fapt, SECRETUL „campionilor” la băut

Mihaela Bilic demontează mitul că „antrenamentul” crește rezistența organismului la alcool. Care e, de fapt, SECRETUL „campionilor” la băut
Publicat: 20/01/2024, 16:48
Actualizat: 20/01/2024, 16:49

Nutriționista Mihaela Bilic explică ce se întâmplă dacă obișnuim să consumăm un păhărel de alcool înainte de masă pentru îmbunătățirea digestiei. Ea demontează un mit bine împământenit în mentalul colectiv al românilor, și anume că „antrenamentul” crește rezistența organismului la alcool.

Ei bine, vestea proastă este că ficatul e programat genetic să producă enzima responsabilă de metabolismul băuturilor fermentate, alcool-dehidrogenaza, iar acest „skill” nu poate fi îmbunătățit prin practică.

Mihaela Bilic a adus în discuție, de asemenea, un mit frecvent întâlnit în practica alimentației: consumul unui păhărel de alcool înainte de masă ar contribui la o digestie mai bună. Această afirmație, care a generat o întreagă modă a aperitivelor alcoolice, este analizată în detaliu de către specialist, într-o postare pe contul personal de Facebook.

Mihaela Bilic evidențiază că alcoolul este o substanță toxică pentru celulele vii, inclusiv cele din creier și ficat. Contrar credinței comune, singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul este ficatul, iar capacitatea acestuia este determinată genetic, nemaifiind susceptibilă de ameliorare prin antrenament.

Cantitatea și tipul de alcool consumat sunt, de asemenea, factori importanți. În ceea ce privește apetitul și deschiderea acestuia în urma consumului de alcool la începutul mesei, Mihaela Bilic mărturisește că nu poate explica exact fenomenul, dar subliniază că alcoolul, în general, induce pofta de mâncare, mai ales după al doilea pahar.

Cu privire la siluetă și metabolism, medicul nutriționist oferă vești mai puțin încurajatoare, afirmând că alcoolul stimulează sinteza de grăsime de rezervă, contribuind la creșterea în greutate. De asemenea, Mihaela Bilic adaugă că alcoolul nu are capacitatea de a topi grăsimea, indiferent de concentrație sau puritatea sa.

„Când vine vorba de alcool, puține pot să spun din propria experiență. Iar teoria din cărție de nutriție nu știu cum și cât se adeverește în practică. Dacă e să o luăm după teorie, alcoolul este o substanță toxică pentru orice celulă vie, de la neuroni la celulele din ficat. Tot știința spune că singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul și să-l elimine din organism este ficatul. Enzima responsabilă de asta se numește alcool-dehidrogenază, iar capacitatea de secreție e determinată genetic, nu se dobândește și nu se ameliorează prin antrenament- deci nu reziști mai bine la alcool dacă ai mai multă practică!

Cantitatea și tipul de alcool contează și ele:

  • vinul roșu (și doar el) poate avea efect protector cardio-vascular, dar numai atunci când este consumat regulat și cu moderație (1-2 pahare/zi); asta nu înseamnă că de mâine trebuie să ne apucăm cu toții de băut, ci doar că dintre toate relele, un pahar de vin roșu e răul cel mai mic
  • digestivele cu gust amar ajută digestia mai ales datorită amărelii, nu alcoolului (stimulează secreția de bilă)- adică și cafeaua poate să facă asta
  • vinul spumant, șampania și prosecco au cel mai bun raport între aportul caloric și efectul anxiolitic (de înlăturare a stresului și încordării); cu doar 80 cal și bulele din dotare, un pahar de șampanie asigură o stare de bine (mai ales pentru doamne)

Nu știu să explic dacă și cum o tărie la începutul mesei deschide apetitul. Cert este că alcoolul în general, de la al 2-lea pahar în sus, face poftă de mâncare. Iar obiceiul de a avea pe masă tot felul de ronțăieli sărate te stimuleazâ să bei și mai mult: sarea cere apă și pe măsură ce mănânci alune, chipsuri sau mezeluri și brânzeturi, tot îți vine să bei!

Cât despre siluetă și metabolism, nu am vești bune: alcoolul stimulează sinteza de grăsime de rezervă, deci orice mâncare “stropită” cu alcool îngrașă mai tare Încă un motiv ca să încercați un „ianuarie uscat”! Și nu, niciodată alcoolul, indiferent cât de tare și pur ar fi, nu o să topească grăsimea – nici din farfurie, nici de pe șolduri”, a scris Mihaela Bilic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Dobânda de politică monetară a fost redusă de BNR de la 7% pe an la...
×